четвъртък, 24 септември 2015 г.

Втори шанс за "Южен поток"?

Някои наблюдатели видяха в изявленията на Владимир Путин, направени в Крим, "нелоши шансове" за "Южен поток", от реализацията на който Русия се отказа през декември 2014 г., пишат наблюдатели от Deutsche Welle.

Журналистите от Deutsche Welle видяха сигнал за помирение в исказванията на руския президент за България.
В Крим Владимир Путин заяви, че Русия ще работи с България, независимо от всички трудности в реализацията на проектите, в това число и такива като "Южен поток". Някои наблюдатели в България разбраха това като "ясен сигнал за примирение" и "съвършено нов тон в билатералните отношения", като видяха в това "нелоши шансове" за газопровода "Южен поток".
В България изхождат от това, че проектът все още може да бъде спасен, коментира ситуацията авторът на статията.
Москва има на кого да се опре в България, все пак двете страни са свързани в много аспекти. "Москва продължава да има значими съюзници в София, преди всичко най-голямата опозиционна партия в парламента. Българските социалисти много се зарадваха на последните исказвания на Путин", - пише авторът на статията. Той отбелязва, че тази партия активно противостои на санкциите срещу Русия и цитира изказване на нейния говорител, който заяви: "Става все по-очевидно, че дълго време ни е натрапван неверен образ на Русия. Истинските приоритети на Русия са далеч от картината на агресивна и несговорчива държава".

Заради неконструктивната позиция на ЕС, през декември 2014 г. Русия обяви, че се отказва от реализацията на "Южен поток", който трябваше да премине през територията на България, Сърбия и Унгария, в полза на новия газопровод през Турция ("Турски поток").



Няма коментари:

Публикуване на коментар