четвъртък, 3 септември 2015 г.

Инвеститорът Бил Грос: ФЕД ще вдигне лихвите твърде късно

Американският финансист Бил Грос, един от най-влиятелните световни инвеститори, счита, че ФЕД толкова дълго е бавила повишаването на лихвите, че сега всяка стъпка на централната банка може да бъде оценена като "твърде малко и твърде късно", тъй като бурната реакция на пазарите ще попречи за вдигането им до необходимите стойности.
"Твърде късно" означава, че те са пропуснали възможността в началото на 2015, - заяви той инвеститорски долклад. - "Твърде малко" се съотнася към моята идея за ново нормално равнище на лихвите, което сега не може да се достигне, без да се хвърли пазарът в паника".
Ако ФЕД има намерение да увеличи лихвите, то ще е само, за да докажат, че са способни да застанат на пътя на "нормализацията", предполага Грос, който в момента е управител на Janus Capital Group Inc.
Следващото заседание на ФЕД е насрочено за 16-17 септември.
Понастоящем трейдърите оценяват вероятността за вдигане на лихвите на септемврийското заседание на ФЕД на 34% спрямо 40% в края на юли. Шансовете, че първото увеличение на лихвите от 2006 насам ще бъде предприето през октомври, възлизат на 46%, а на увеличение до края на година разчитат 60%.



Няма коментари:

Публикуване на коментар