сряда, 23 септември 2015 г.

Apple иска да пусне собствен електромобил още през 2019 г.

Apple Inc. (NASDAQ:AAPL) реши да ускори работата над създаването на собствен електромобил. Както пише The Wall Street Journal, компанията си е поставила за цел да пусне първия автомобил през 2019 г.
Компанията вложи повече от година за оценка доколко осъществимо е създаването на собствен електромобил и към настоящия момент проектът с работно название "Титан" е утвърден, отбелязват източници. По техните думи, на ръководителите на проекта е позволено да разширят три пъти екипа от 600 специалисти, работещи над него.
Apple привлече към този проект специалисти в сферата на производството на безпилотни автомобили, но източници отбелязват, че компанията не планира създаването на първия си автомобил като напълно самоуправляем.
И все пак, създаването на безпилотен автомобил влиза в дългосрочните планове на Apple.
Създавайки собствен автомобил, Apple разчита да приложи своя опит в такива области, като разработка на акумулатори и сензорни устройства, а също така и интеграция на апаратно и програмно осигуряване, пише WSJ.
Още не е ясно има ли Apple партньор, който ще се заеме с производството на автомобилите й. Повечето големи световни автопроизводители строят собствени предприятия за производство на автомобили, но Apple може и да предприеме друга стратегия.
Глобалният пазар на електромобили е доста слаб, като се вземат предвид ниските цени на горивата. Съществува и редица други фактори, които потискат търсенето, като високата стойност на електромобилите и ограничения капацитет на акумулаторите.
Понастоящем Tesla Motors (NASDAQ:TSLA) Inc. и Nissan Motor Co. произвеждат двата най-популярни модела електромобили, но обемът на продажбите им е една малка част от съвкупните продажби в автомобилната индустрия, които са на стойност около 85 млн. на година.





Няма коментари:

Публикуване на коментар