вторник, 22 септември 2015 г.

Volkswagen ще задели 6,5 млрд. евро във връзка със скандала в САЩ

Германският производител на автомобили Volkswagen AG ще задели 6,5 млрд. евро за покриване на разходите за отстраняване на нарушения, засягащи около 11 млн. автомобила от марката по целия свят, се казва в съобщение на Volkswagen.
Volkswagen се оказа в центъра на скандал за подправяне на резултатите от тестването на отделянето на вредни газове в атмосферата на автомобилите с дизелов двигател.
Концернът спря продажбата на редица автомобили на американския пазар и по данните на Bloomberg Министерството на правосъдието на САЩ е започнало разследване на действията на Volkswagen.
Създаването на резервите за покриване на разходите ще се отрази на финансовите резултати за третото тримесечие на текущата финансова година на Volkswagen, се казва в тяхното съобщение.
При това се отбелязва, че сумата на очакваните разходи може да бъде преразгледана, тъй като разследването по това дело едва сега започва. Във връзка с предстоящите разходи, Volkswagen ще ревизира целевите показатели на печалбата за 2015 г.
От компанията отбелязват, че новите автомобили Volkswagen, които се продават понастоящем в страните от ЕС, напълно отговарят на законодателните изисквания и екологичните норми.
Междувременно Германия, Франция, Южна Корея и Италия обявиха във вторник намерението си да проверят автомобилите Volkswagen за съответствие със стандартите.
През изминалия петък Агенцията по защита на околната среда на САЩ съобщи, че по време на тестовете Volkswagen са използвали програмни методи за занижаване на изхвърлянето на вредни газове. На пътя емисиите се оказвали в пъти повече. Това разследване може да завърши с изтеглянето от пазара на хиляди автомобили и глоба до $18 млрд., а също така и до серия от искове на потребители.
По време на търговската сесия във вторник акциите на Volkswagen поевтиняха с 18%, след спада от 19% в понеделник. От началото на годината стойността им падна с 41%.



Няма коментари:

Публикуване на коментар