сряда, 21 януари 2015 г.

Печалната история "Южен поток" е в миналото, проектът на деня е "Турски поток"

Русия взе окончателно юридическо решение - проектът "Южен поток" е закрит. Сега Русия се преориентира към строителство на нов маршрут по територията на Турция със строителство на газов хъб на границата с Гърция. Европа трябва да побърза със строителството (но вече със собствени средства) на инфраструктурата по доставка на газ на европейските потребители.
Ситуацията с руски газови потоци се е обсъдила на срещата на премиер-министъра на Русия Дмитрий Медведев с главата на "Миненерго" Александър Новак и "Газпром" Алексей Милер.
Според Медведев "Южен поток" е бил хубав проект и руската страна е работила много сериозно по него. Той подчерта, че всички опити Русия да започне работа по проекта не са стигнали доникъде. "Накараха ни да излезем от проекта" - каза Медведев. Според него всички решения, които са се приемали от руска страна, не са се приемали от Еврокомисията.
Сега на Европа й предстои да свикне с идеята за нов газов проект - строителство на руски газопровид в Турция.
Директорът на "Миненерго" Александър Новак съобщи, че решението на Русия за строеж на "Турски поток" е окончателно и Европейската комисия трябва по-скоро да пристъпи към строителство на собствена инфраструктура за осигуряване на газ на своите потребители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар