сряда, 7 януари 2015 г.

Еврото се търгува на 9-годишни минимуми след данните за негативна инфлация в Еврозоната

В сряда еврото достигна ново деветгодишно дъно спрямо американския долар след като данните, които показаха, че потребителските цени в Еврозоната са паднали в декември за първи път от пет години, засилиха натиска над ЕЦБ да активира мерки по стимулиране на икономиката.
EUR/USD достигна минимума 1,1823, най-ниската стойност от февруари 2006 г., след 1,1888 във вторник вечерта.
Статистическата агенция на Евросъюза Eurostat съобщи, че годишните темпове на инфлация в Еврозоната са спаднали през декември на 0,2% спрямо 0,3% през ноември. Икономистите прогнозираха годишен спад от 0,1%. Това е първото снижение на годишен темп на инфлацията от октомври 2009 г.
Базовата инфлация без отчитане на храните и енергоносителите се покачи с 0,8% на годишна база, но въпреки това остава значително по-ниско от целевото равнище на ЕЦБ, което е близо 2%.
Намаляването на потребителските цени затвърди очакването, че ЕЦБ може да реализира нови мерки за количествено облекчение в хода на следващото заседание в края на този месец, след като миналия петък президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че сега рискът, че ЕЦБ няма да се справи в рамките на мандата си със стъбилизацията на цените е по-голям, отколкото преди 6 месеца.
Също така в сряда Eurostat съобщи, че през ноември нивото на безработица в Еврозоната остава 11,5% за шести пореден месец, но броят на неработещите се покачва за трети пореден месец - с 34 хил. до 18,394 млн. Еврото изгуби временния си подем спрямо йената, като EUR/JPY се търгува на 141,15 след 141,65, достигнати по-рано.
Индексът на долара, който проследява динамиката на американската валута спрямо кошницата от шест основни валути, се търгува близо до деветгодишния хай на 92,13, благодарение и на слабото евро.
По-късно днес ФЕД ще публикува протокол от своето поредно политическо заседание, който, както се очаква, трябва да внесе яснота за инвеститорите за бъдещите насоки на парично-кредитната политика на американската национална банка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар