вторник, 6 януари 2015 г.

Пазарът на акции в Европа регистрира рекорден за последните 3 години спад

В понеделник европейските фондови пазари регистрираха най-силния спад за повече от 3 години заради напрегнатата ситуация в Гърция и спада на котировките на петролните компании заедно с нефнетине котировки.
Сборният индекс на най-големите предприятия на Европа Stoxx Europe 600 загуби 2,15% от стойността си, достигайки 333,99 пункта. Британският индикатор FTSE 100 падна с 2%, немският DAX - с 2,99%, френският CAC 40 - с 3,31%. Почти всички регионални индекси отбелязват загуба с повече от процент през изминалата търговска сесия, като лидери в спада са южноевропейските пазари.
Гръцкият индекс ASE се срина за един ден с 5,6% - до най-ниското си ниво от ноември 2012 г., а загубите му за последните три месеца достигнаха 25%. Най-съществено в понеделник поевтиняха акциите на банките, в това число Piraeus Bank SA (-5,2%), National Bank of Greece SA (-7,4%), Alpha Bank AE (-5,7%) и Eurobank Ergasias SA (-6,9%).
Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви готовност да позволи на Гърция да напусне Еврозоната, ако в тази страна на власт дойдат противници на мерките за стегната икономика, се казва в статия на немското списание Spiegel. А.Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле считат, че изходът на преживяващата криза Гърция от Еврозоната "ще може да се преживее", пише изданието. По-рано властите в Германия се отнасяха отрицателно към такава перспектива.
Парламентарните избори в Гърция са насрочени за 25 януари и, вероятно, те ще определят съдбата на членството на Гърция в Еврозоната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар