вторник, 20 януари 2015 г.

Вице-канцлерът на Германия: Последствията от руската криза се отразяват не на САЩ, а на Европа

Вице-канцлерът на Германия и глава на Социал-демократическата партия (СДПГ) на Германия Зигмар Габриел счита, че за Европа е опасен хаосът в Русия, предава Deutsche Welle.
В интервю за изданието Handelsblatt той предупреждава за опасността за дестабилизация на Русия чрез налагането на санкции. По думите на Габриел, за стратегията за дестабилизация се застъпват някои американски и европейски политици.
Обаче, както подчертава вице-канцлерът на Германия, санкциите са насочени към това Русия да се върне към преговорите, а не за да се вкара страната в хаос. "Европа е заинтересована от мирна и силна Русия", - заявява политикът. По думите на Габриел е необходим стремеж към диалог с Москва, доколкото без участието на Русия е невъзможно да се реши редица кризисни ситуации, например, в Сирия или Иран.
Габриел подчертава, че икономическите и политически последствия от руската криза се отразяват само на Европа, докато за САЩ тази ситуация е по-малко болезнена. При така създалата сеситуация, по мнението на германския политик, Европа трябва да намери път за сближаване с Русия. "На Европа са й нужни добри икономически отношения с Русия. Между другото, и на Украйна" - отбелязва Габриел.
"При това процесът на сближаване може да започне едва след стабилизация на обстановката в Украйна: прекратяване на бойните действия, оттегляне на руските войски и начало на ефективни преговори" - казва вицеканцлерът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар