петък, 23 януари 2015 г.

ЕЦБ обяви началото на количествените облекчения

Европейската централна банка пуска в действие програмата за количествени облекчения (QE): парична емисия за покупка на държавни облигации в размер на 60 млрд. евро в месец, която ще започне през март тази година и ще завърши през септември 2016 г.
Средствата, чрез които ще се осъществява QE, ще бъдат осигурени от ЕЦБ отчасти за сметка на текущите стимулиращи програми. Страните, на които ще се предоставя финансова помощ, такива като Гърция, ще трябва да отговарят на още допълнителни изисквания.
ЕЦБ стартира програмата с цел съживяване на буксуващата икономика на Еврозоната, където инфлацията достигна негативна територия и, намирайки се на ниво 0,2%, остава значително по-ниско от ориентира на Централната банка - малко по-малко от 2% годишно.
Към септември следващата година за изкупуване на облигации ще бъдат изхарчени повече от трилион евро.
Облигациите ще се купуват на вторичиня пазар пропорционално на размера на икономиките, т.е. книжата на по-големите икономики като Германия ще се придобиват в по-големи обеми, отколкото книжата на по-малките страни.
Перспективата от такова решение на ЕЦБ вече накара Централната банка на Швейцария да се откаже от обвързаността на франка към еврото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар