понеделник, 14 юли 2014 г.

Протоколът от заседанието на Фед доведе до нови загуби за долара

Финансовите пазари са в трескаво очакване на повишението на лихвите върху водещата световна валута

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Разпродажбите за долара се задълбочиха след публикуваната снощи стенограма от заседанието на Федералния резерв на САЩ. От документа стана ясно, че централните банкери не бързат с увеличението на лихвените проценти, но планират приключването на ерата с печатането на пари, спрямо предварителните очаквания. Погледите на пазарните участници ще бъдат насочени към днешната среща на Английската централна банка, която ще вземе решение за лихвените проценти.
Протокола от заседанието на Фед потвърди първоначалните очаквания, че месечните покупки на облигации ще бъдат прекратени в края на октомври. По този начин ще бъде сложен край на един нетрадиционен метод за справяне с кризисни ситуации, а именно печатането на огромно количество пари, което да стимулира потреблението и оборотите в страната. Започналата в разгара на финансовата криза програма за обратно изкупуване на облигации до този момент е наляла в икономиката над 2 трлн. долара.
Очакванията на инвеститорите, че стенограмата от срещата на Фед ще даде повече светлина около намеренията на институцията да повиши лихвените проценти, се оказаха напразни. На заседанието не е обсъждан момента, в който да започне повишението, а това създаде спекулации, че централните банкери не бързат с предприемането на този ход.
Финансовите пазари са в трескаво очакване на повишението на лихвите върху водещата световна валута, а неяснотата около точния момент, в който това ще се случи, вкараха основните двойки в сравнително тесен рейндж на търговия през последните месеци.
Една от най-губещите валути през днешния ден се оказа австралийският долар, който изтри около 0,1% от стойността си след публикуването на данните за безработицата в страната. Повишеното ниво на безработицата в страната предизвика опасения, че икономическият растеж се забавя. Това от своя страна увеличи спекулациите, че повишението на лихвените равнища, което е в ход, ще бъде прекратено за известен период от време.
Едно от основните събития през днешния ден ще бъде свързано със срещата на централната банка на Великобритания. Решението за лихвеното равнище в страната ще бъде публикувано в 14:00 българско време. Прогнозите са, че институцията ще запази текущата си политика и основният лихвен процент ще остане без промяна при 0,5%.
Едно евро се разменя срещу 1,3630 долара, което е близо до най-ниските стойности за днес. GBP/USD се търгува около 1,7130, докато един долар се разменя за 101,50 йени.
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР
EUR/USD
Силното низходящо движение за долара, което беше спряно от подкрепата при 1,3585, даде временно предимство в полза на еврото. Тази сутрин единната валута тества съпротивата при 1,3650.
Вероятно отново ще станем свидетели на низходящо движение в полза на долара, което ще успее да понижи цената под 1,3650.
GBP/USD
През последните 7 сесии двойката запазва движението си в рейндж, след като лирата загуби своята инерция и не успя да продължи със своето рали. Цената създаде съпротива в рамките 1.7167 – 1.7177.
В случай, че цената не успее да пробие тези стойности, възможностите за корекция в полза на долара остават високи и в случай на понижение, можем да очакваме потъване на цената до около 1,7000.
USD/JPY
Предимството, което йената получи, след като цената не успя да пробие съпротивата на 100-дневната пълзяща средна, се запазва и през днешния ден.
Японската валута се насочва към тест на подкрепата при 101,15. Цената вероятно ще се задържи в ценовия канал, в който се намира в момента и достигане до неговото дъно, ще създаде предпоставки за обръщане на предимството и печалби за долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар