сряда, 2 юли 2014 г.

Йената падна от достигнатия 6-седмичен връх след рали на азиатските пазари

Австралийският долар се изкачи до най-високото си ниво от ноември

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Японската йена падна от близо 6-седмичния връх, който достигна спрямо долара в понеделник, на фона на печалбите на фондовите пазари в Азия, които намалиха апетита към активи убежища. В същото време австралийският долар се изкачи до най-високото си ниво от ноември, след като централната банка в страната запази рекордно ниските лихвени проценти. Данните, че индустриалното производство в Китай се е увеличило, дадоха допълнителни поводи за оптимизъм на пазарните участници.
По време на днешната азиатска сесия йената изгуби позиции спрямо всички 16 валути, срещу които се разменя на фона на ралито на акциите в Япония. Местните пари се намират в обратна корелация с акциите от Азия и когато фондовите пазари отчитат печалби, това се отразява негативно на йената.
Валутата е смятана за актив убежище и нейното търсене се увеличава в периоди на несигурност, тъй като финансовата система в Токио е считана за най-стабилната в Азия и една от най-стабилните в световен мащаб като цяло.
Австралийският долар поскъпна сериозно спрямо щатския на фона на две събития, които се отразиха положително на валутата. От приключилото тази сутрин заседание на местната централна банка, стана ясно, че тя ще запази лихвените си равнища на рекордно ниските за страната 2,5%.
От институцията потвърдиха очакванията, че заемните разходи ще бъдат запазени на текущото ниско ниво за по-дълъг период от време. Председателят на Австралийската банка Глен Стивънс, заяви, че очаква период на стабилност при лихвените равнища.
Друга важна новина от днес беше свързана с данните за бизнес активността за производствения сектор в Китай. Стойностите показаха ръст до 50,7 пункта през юни, спрямо 49,4 пункта през предходния период. Нива над 50 пункта са знак за разширение в индустриалната активност на втората по големина икономика в света. По-силните данни успокоиха инвеститорите, че икономиката на Китай се съвзема от временното забавяне, което изпита по-рано през годината.
Това вдъхна оптимизъм сред азиатските инвеститори, което предизвика рали в цените на акциите и оказа натиск върху йената. В същото време данните за Китай се отразиха благоприятно на австралийския долар, тъй като Австралия е основен търговски партньор на Пекин и силните данни за промишлеността на азиатската държава повишават търсенето на двете валути.
Тази сутрин в Германия бяха публикувани данни за безработицата и индексът на бизнес активността за страната. Стойностите останаха под прогнозите на инвеститорите, но това не успя да помрачи тяхното настроение. Оставащите по-важни новини от деня ще дойдат от САЩ, където ще бъдат публикувани данните за бизнес активността в производствения сектор за месец юни.
Едно евро се разменя днес срещу 1,3685 долара, близо до стойностите си на отваряне. GBP/USD се търгува около 1,7125, намирайки в близост до най-високите стойности за днес. В същото време един долар се разменя за 101,50 йени, докато двойката AUD/NZD се разменя за 0,9450, близо до най-високите нива от тази година.
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР
EUR/USD
Еврото продължи да увеличава печалбите си спрямо долара, след като в понеделник без затруднение проби силната съпротива при 1,3670. Цената се насочи към тест на следващото важно ниво при 1,3700, а след това можем да очакваме и достигане на бариерата при 1,3747. Евентуалното обръщане на тренда може да предизвика ще бъде ограничавано от подкрепите при 1,3623 и 1,3585.
Дългосрочният тренд остава в полза на долара, но движението през последните седмици поставя под въпрос неговата валидност.
GBP/USD
Британската лира продължи своето рали, достигайки до най-високото си ниво от 6 години насам. В продължение на няколко сесии цената се колебаеше около 1,7040, но в крайна сметка проби това ниво и се изкачи над 1,7100. Най-близката съпротива на възходящото движение се намира около 1,7136, а следващата при 1,7180.
В случай, че доларът направи опит да коригира текущото движение, можем да очакваме тестване на психологическите 1,7000.
USD/JPY
В понеделник доларът потъна до най-ниското си ниво спрямо йената от месец насам, формирайки дъно 101,22. През днешния ден доларът успя да заличи голяма част от изгубеното и се завърна над 101,50.
Зелените пари вероятно ще направят опит отново да достигнат около нивата на консолидация между 101,70 и 102,00.
AUD/USD
Австралийският долар се изкачи до най-високото си ниво за тази година, след като достигна връх при 0,9462. В случай, че силното представяне на озито се запази, можем да очакваме тест на следващата силна съпротива, която се намира около 0,9540.
Валидността на дългосрочния възходящ тренд се потвърждава, след като двойката премина през период на низходяща корекция, която продължи около два месеца.
Източник: investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар