вторник, 1 юли 2014 г.

Доларът започна седмицата колебливо, формирайки нови дъна спрямо йената

Фокусът на вниманието през тази седмица е срещата на европейските централни банкери

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Щатският долар остана в близост до най-ниските нива за този месец спрямо кошница от валути, след като противоречивите икономически новини от САЩ през миналата седмица. Инвеститорите се обединяват около мнението, че Фед няма да увеличи лихвените равнища в близко бъдеще, което от своя срана предизвиква умерени разпродажби за зелените пари.
В петък доларът потъна до 5-седмично дъно спрямо йената на фона на очакванията, че основният лихвен процент в САЩ ще остане на рекордно ниски нива. Това се отрази на доходността по дългосрочните държавни облигации, към който сериозен интерес проявяват инвеститори от Азия.
По-малките печалби от тези инструменти намаляват търсенето от най-вече от японски инвеститори, а това се отразява неблагоприятно на щатския долар, тъй като американските облигации са деноминирани в долари и за да бъдат придобити от чуждестранен инвеститор, той трябва първо да закупи местната валута.
Настроенията в началото на тази година бяха за по-силен долар спрямо японската йена, на фона на високия тогава лихвен диференциал между държавните облигации на Вашингтон и Токио. При търсенето на ниско рискови инвестиции, пазарните участници от Япония избират главно между местни облигации и такива от САЩ. В края на текущото шестмесечие, зелените пари са на път да запишат загуба спрямо йената, опровергавайки настроенията, че доларът ще се изкачи над 105,00, след като цената остава блокирана в тесни за двойката граници между 100 и 103 йени за долар.
През тази седмица се очакват няколко по-важни икономически новини, които вероятно ще дадат отражение в представянето на основните валути. Месечният доклад за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ ще бъде публикуван в четвъртък, eдин ден по-рано от обичайното, заради честванията на 4 юли. Прогнозите на анализаторите са, че през юни икономиката е добавила 210 000 нови работни места, спрямо 217 000 през май.
Във фокуса на вниманието тази седмица ще бъде и срещата на Европейската централна банка, която също ще се проведе в четвъртък. Пазарните участници смятат, че събитието ще мине без изненади, на фона на предприетите по-рано през месеца действия от страна на институцията. Тогава банката създаде дългосрочен пакет от действия, които да предпазят икономиката от дефлационна спирала.
Едно евро се разменя днес срещу 1,3650 долара, като по този начин единната валута намали загубите си от началото на годината до 0,7%. GBP/USD се търгува около 1,7020, намирайки се в близост до цената си на отваряне. В същото време един долар се разменя за 101,35 йени.
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР
EUR/USD
Еврото удължава своето възстановяване спрямо долара, насочвайки се към горната граница на ценовия канал при 1,3670.
В случай, че това ниво бъде пробито, можем да очакваме тест на върха от 6 юни и задържане на цената около 100-дневната пълзяща средна при 1,3736. В случай, че доларът успее да си възвърне предимството, можем да очакваме нов тест на силната подкрепа при 1,3585.
GBP/USD
Британската лира се консолидира около 1,7000, след като на няколко пъти тества върха от 19 юни при 1,7060. Силното възходящо движение от предходните дни разколебава бичите инвеститори и ралито на паунда за момента е ограничено.
Низходящото движение при двойката е ограничавано от психологическата подкрепа при 1,7000, а след това и при дъното от 25 юни при 1,6951.
USD/JPY
В петък йената успя да вземе по-сериозно предимство спрямо долара, пробивайки силната съпротива при 101,60.
Формираният низходящ тренд създава предпоставки за тестване на подкрепата около 101,20, а след това и тази при 100,80, която е най-ниското ниво за тази година. 
Източник: http://www.investor.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар