петък, 30 май 2014 г.

Forex - Основни фундаментални фактори и тяхното влияние на финансовите пазари (част 9)

Показател  BTM/UBSW за търговските вериги (BTM Chain Store Sales)
Измерител на седмична база на сравнимите продажби в големите търговски вериги. Показателят е свързан с дела на продажбите на стоки в общите продажби на едро, който е около 10%.
Проучване на  ISM ( бивш NAPM Survey)
Проучването на ISM ( бизследване на бившата Националната асоциация на мениджърите по покупките)  има за цел да измери промните в новите поръчки, призводството, заетостта в сектора и материалните запаси. Проучването се базира преидмно на психологически възприятия, отколкото на факти.

Пазар

Промяна на показателя
Влияние
Фондов пазар:
ISM
Акции
Фондов пазар:
ISM▼
▼ Акции
Валутен пазар:
ISM
Местна валута
Валутен пазар:
ISM ▼
▼ Местна валута

ISM  за непроизводствения сектор ( бивш Non-Manufacturing NAPM)
Отчетите, давани от Националната асоциация на мениджърите по покупките, за бизнес активността в непроизводствения сектор. Стойности над 50% сочат експанзия на икономиката. Показателят не е коригиран със сезонните изменения.
Проучване на  PMAC (PMAC Survey)
Проучването на РМАС (Асоциация на мениджърите по покупките в Чикаго) е  индекс за състоянието на производствения сектор в района на Чикаго. Стойности над 50% сочат експанзия на производствение сектор. Проучването на РМАС се счита за водещ индикатор в изследването на NAPM.
Производителност и разходи   (Productivity and Costs)
Производителността измерва ръста на средната производителност на труда в производството на стоки и услуги в една икономика. Разходите за труд за единица продукция, както сочи наименованието му, показват направените разходи за труд за производството на единица продукция. И двата показателя са индикатори за бъдещите инфлационни тенденции.
Равнище на безработица   (Unemployment rate)
Равнището на безработица измерва броя на безработните като процент от работоспособното население в една държава. Този индикатор е от съществено значение за валутните търговци, особенно през периоди на преминаване от един етап на бизнес цикъла към друг ( от рецесия към експанзия и обратно ), този индикатор дава представа и за състоянието на икономиката в цялост.

Пазар

Промяна на показателя
Влияние
Фондов пазар:
Равнище на безработица
▼ Акции
Фондов пазар:
Равнище на безработица ▼
Акции
Валутен пазар:
Равнище на безработица
▼Местна валута
Валутен пазар:
Равнище на безработица ▼
Местна валута

Цена на работната сила (Employment Cost Index)

Измерител на съвкупните компесационни разходи, включващи заплати, надници, както и премии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар