четвъртък, 15 май 2014 г.

Слабо понижение на индустриалното производство в ЕС през март

На годишна база е отчетено повишение от 0,5% - доста под ръста за февруари от 2,2%

Индустриалното производство в 28-те страни членки на Европейския съюз се понижи през март с 0,2% на месечна база след повишение с 0,4% през втория месец на годината, показват днешни данни на Евростат.
На годишна база индустриалното производство в ЕС се повиши през март с 0,5% (спрямо март 2013-а), но след солиден ръст от 2,2% през предходния месец.
Според европейската статистика индустриалното производство в България се понижи през март с цели 1,3% на месечна база след спад с 0,1% през февруари, парирайки голяма част от солидния ръст от 1,8% през първия месец на годината.
Това отрежда негативното пето място на България сред всички 28 страни членки, като пред нашата страна са само Португалия (със спад на индустриалното производство от 4,8%), Литва (-3,7%), Гърция (-1,9%) и Швеция (-2,5%).
На годишна база обаче индустриалното производство в България през март регистрира добър ръст от 4,2% (спрямо март 2013 г.) след повишение с 5,9% през втория месец на годината, като по този показател нашата страна надвишава в значителна степен средните нива на индустриален растеж в ЕС.

(БНР)
По статията работи: Петър Нейков
Източник: http://www.investor.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар