четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Цените на петрола растат благодарение на статистиката от САЩ

Цените на петрола растат за сметка на незначителното увеличаване на нефтените запаси и ръста на заетостта в САЩ.
В четвъртък сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпвнаха с $0,15 до $83,10 за барел, а фючърсите на WTI - с $0,21 до $78,89 за барел. В сряда Brent поевтиня до четиригодишен минимум.
Нефтените запаси в САЩ се увеличиха с 0,46 милиона барела през миналата седмица, при прогнозно увеличение с 2,2 милиона.
Най-вероятно увеличаването на цените е свързано с това, че нефтените запаси на САЩ не са се увеличили според очакваното, за сметка на намаляването на вноса, а добивът на петрол е намалял, в сравнение с предходната седмица.
По мнение на аналитиците, ръстът на цените няма да продължи дълго, тъй като пазарните показатели не са се променили, като нивата на подкрепа за сортовете Brent и WTI са съответно $82 и $75,84 за барел.
Пазарът също така беше зарадван от ръста на броя на заетите в частния сектор на САЩ с 230000 през октомври при прогнозно увеличение с 200000.
Либия понижи добива на петрол поне с 200000 барела в денонощие, тъй като въоръжени са превзели находището Ел-Шарара.
Министърът на нефтената промишленост на Саудитска Арабия Ал-Наими се срещна в сряда с министъра на външните работи на Венецуела Рафаел Рамирес. Нито една от страните не разкри данни относно проведените преговори. Да си припомним края на 90-те години, когато Саудитска Арабия се договори с Венецуела и Мексико за намаляване на добива на петрол, което помогна на цените значително да нараснат, реализирайки преди това спад от $10 за барел. Остава само да се надяваме, че този път няма да има подобно съглашение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар