четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Еврото поскъпва спрямо долара и йената в очакване на заседанието на ЕЦБ

В четвъртък еврото поскъпва спрямо долара в очакване на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Вниманието на пазара в четвъртък е насочено към заседанието на ЕЦБ, на което се очаква основният лихвен процент да бъде запазен на предишните нива.
Пазарните аналитици очакват, че на традиционната си пресконференция след заседанието, президентът на ЕЦБ Марио Драги ще призове пазарните участници към търпение, доколкото засега е твърде сложно да се оцени ефективността на стартиралите наскоро стимулиращи мерки, в това число и изкупуването на облигации на европейски банки.
Вчера курсът на европейската валута рязко се снижи на фона на излезлите позитивни данни за американския трудов пазар. В последствие еврото поскъпна до $1,2530, в сравнение с $1,2486 при закриването на пазара в сряда. Стойността на еврото към йената се увеличи до 143,41 йени спрямо 143,14 в края на предишната сесия.
В четвъртък сутринта доларът се понижи към японската йена до 114,47 йени за долар, спрямо 114,64 йени ден по-рано.
Шефът на Японската централна банка Харухико Курода заяви вчера, че предприеманите от ЯЦБ мерки за стимулиране оказват желаното въздействие за икономиката на страната. При това той отбеляза, че не вижда ограничения за предприемане от страна на централната банка на допълнителни мерки за увеличаване на инфлацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар