петък, 28 ноември 2014 г.

Европейските фондови пазари и петролните компании бележат спад

Европейските фондови пазари бележат спад за сметка на намаляването на котировките на петролните компании и опасенията за дефлация в Еврозоната.
Към днешна дата паневропейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,26 процента, а Euro STOXX 50 - с 0,59 процента. Немският индекс DAX спадна с 0,28 процента, британският FTSE 100 изгуби 0,64 процента, а френският CAC-40 - 0,24 процента. Акциите на петролните компании също поевтиняха: BP с 3,3 процента, Total с 4,4 процента, Seadrill с 5,1 процента и Saipem с 3,8 процента.
Лидерът на организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) Саудитска Арабия възпрепятства на заседанието в четвъртък опитите на по-бедните участници от групата да ограничат добива на суровината, с надежда да дадат известна подкрепа на сриващите се цени на петрола. Според анализатори, цена от $72 за барел е значително по-ниска от "болезнения праг" на много компании в отрасъла, както и за държави като Иран, Либия или Русия.
Акциите на авиокомпаниите растат, тъй като цените на горивото, на което се пада около една трета от оперативните разходи, найвероятно ще паднат още. Акциите на Air France поскъпнаха с 6,7 процента, на Lufthansa - с 4,3 процента и на Ryanair - с 2,1 процента.
Индексът FTSEurofirst 300 добави почти 15 процента от средата на октомври на фона на надеждите на инвеститорите за допълнителни стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ.
Според анализатори, резултатът от съвещанието на ОПЕК и последвалия спад на цените на петрола значително повишават нестабилността. Това със сигурност е лоша новина за председателя на ЕЦБ Марио Драги, тъй като спадът ще попречи на ръста на инфлацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар