четвъртък, 21 август 2014 г.

САЩ свали 40-годишната забрана за износ на петрол за 2 фирми

"САЩ разрешава износа на суров петрол, съобщи WSJ. Федералните власти са разрешили на две енергийни компании да изнасят ултралекия петрол, който се добива от шистови находища в САЩ.

Със сравнително минимална преработка, петролните доставки може да започнат от август, съобщава вестникът, цитирайки представител на индустрията.

Американското Търговско бюро по индустрия и сигурност  е разрешило на Pioneer Natural Resouces Co от Ъруин, Тексас и Enterprise Products Partners от Хюстън да изнасят ултралек петрол, т.нар. кондензат.

В момента компаниите могат да изнасят от САЩ само преработени горива, бензин, дизел, но не и суров петрол.

Новите правила, които временно се въвеждат за компаниите, но още официално не са обявени, определят свръхлекия петрол като гориво, което позволява да се премахне ограничението за износ.

"Това е леко открехване на вратата, затворена от 40г.", коментира по телефона за Bloomberg Хари Чилингириян, директор Стратегия, стокови пазари в BNP Paribas в Лондон. "Ако разрешенията за износ на кондензат се дадат на повече компании, от тях ще се възползват американските производители и преработватели в Азия, особено в Сингапур и Южна Корея", каза той.
"Това няма да промени съвсем правилата на играта, но определено е нова стъпка в осигуряване на известно облекчение на пазара", каза Робър Кембъл, директор Проучване на петролни продукти в Energy Aspects, Лондон за Bloomberg.
"Определено има много неопреодолими икономически сили, които искат САЩ да вдигне забраната за износ в дългосрочен план", каза Рик Спунър, директор Стратегии в CMC Markets в Сидни.
Анализаторите от Morgan Stanley, ръководени от Адам Лонгсън съобщиха на 25 юни, че може да последват нови молби за износ от САЩ, съобщава Bloomberg. Ако бъдат разрешени още продажби в чужбина, американският кондензат може да намери път към Азия, където компаниите могат да произвеждат продукт за нефтохимическата индустрия, заяви Чилингириян.

САЩ ограничи по-голямата част от износа на суров петрол след 1975 в резултат на арабското петролно ембарго. Изключение правят доставките за Канада, 246 000 барела дневно през март, най-високо ниво от април 1999, съобщава Bloomberg".

Прочети още на: http://bgonair.bg/economy/2014-06-25/sasht-svali-40-godishnata-zabranata-za-iznos-na-petrol-za-2-firmi

Интересно, как ли ще се отрази тази новина на световните пазари, а още по-интересно ми е как ще се отрази на геополитическата обстановка? А вече за интерпретацията на събитията да не говорим...

Няма коментари:

Публикуване на коментар